Zdrowotne właściwości naparu z hibiskusa

Przed nami gorące letnie dni, w które najchętniej sięgamy po orzeźwiające schłodzone napoje, które zaspokoją pragnienie i dodadzą energii. W tej roli idealnie sprawdza się hibiskus – egzotyczna afrykańska roślina, u nas znana przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C. Warto poznać jej inne, niezwykłe właściwości.

hibiscus-3217894_960_720Hibiskus to przepiękna roślina o imponujących kwiatach, rosnąca wyłącznie w klimacie tropikalnym. U nas jest jednak bardzo dobrze znana, przede wszystkim jako dodatek do herbat, a także preparatów wzmacniających odporność. Hibiskus jest znany ze swojego intensywnego kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z mieszankami owocowymi, z kolei wysoka zawartość witaminy C plasuje go w czołówce listy roślin poprawiających odporność.

To jednak nie jedyne właściwości hibiskusa. W afrykańskiej medycynie ludowej, co ostatnio potwierdza coraz więcej badań naukowych, jest uznawany za środek wzmacniający organizm. Z pewnością hibiskus działa tak na serce i układ krwionośny, czego dowiedli naukowcy Uniwersytetu Medycznego Chung Shan na Tajwanie w 2004 roku. Napar z hibiskusa skutecznie poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm, jest więc sprzymierzeńcem osób dbających o zgrabną sylwetkę. Dodatkowo mówi się, że działa przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, żółciopędnie i przeciwbakteryjnie.

Poza zaletami dla zdrowia, hibiskus to idealny składnik letnich napojów. Napar doskonale smakuje podawany z lodem, plastrami pomarańczy, listkami mięty.

red-ice-tea

Warto jednak pamiętać, że istnieją przeciwwskazania do regularnego picia hibiskusa. Są to przede wszystkim: nadciśnienie, terapia hormonalna u kobiet oraz ciąża. W tych przypadkach picie hibiskusa warto skonsultować ze swoim lekarzem.

Zostaw odpowiedź