Pizza w domu i bez pieczenia?!

Większość ludzi mniej lub bardziej skrycie kocha pizzę. Znam to z autopsji – szczególnie łatwo wychodzi to wśród znajomych, gdy pojawi się jakiś kryzys typu przeprowadzka, odejście partnera czy oblany egzamin. Jednak muszę przyznać, że zamawianie pizzy do domu w skali miesiąca oznacza spore wydatki, nawet jeśli pizzę zamawia się (tak jak my to robimy, przyznaję bez bicia) „tylko” raz w tygodniu. A gdyby tak dało się zrobić pyszną pizzę w domu?Umówmy się – tak, pieczenie pizzy w domu, w piekarniku, to dziś żadna nowość i chyba żadne wyzwanie. Wystarczy zwykle kupić gotowe spody do pizzy, kilka typowych składników, i po prostu wrzucić to wszystko na jakieś czterdzieści minut. Ale nie o to chodzi – taka pizza po pierwsze, ma zwykle niewiele wspólnego z pizzą „restauracyjną” (choć może także być całkiem smaczna), a po drugie – co mają zrobić osoby, które nie mają w kuchni profesjonalnego pieca/piekarnika? A jest ich dużo, wierzcie mi :)

I nie, nie będę tu podawała przepisu na pizzę z kuchenki mikrofalowej, choć i takie cuda pewnie dałoby się w sieci znaleźć. Ale nie będziemy dziś hardcorami. Nie w tym rzecz. Znalazłam ostatnio za to coś o wiele ciekawszego – pizzę z patelni. Tak – wystarczy patelnia, ale taka duża i z płaskim dnem (może, ale nie musi, być teflonowa).

fa-5109-patelnia-do-pizzy-51196-big

http://www.dominospizza.pl/

A oto i on – sam przepis:

Składniki na ciasto:
-0,5 kg mąki pszennej
-7-10 g drożdży w proszku
-duża łyżka soli
-mała łyżeczka cukru
-100 ml oliwy z oliwek lub z pestek winogron – najlepiej takiej wysokiej jakości…

-2,5 szklanki wody

Składniki na sos do pizzy typu Margherita:
-300 ml pulpy pomidorowej lub dwa-trzy przeciery w puszeczce
-duża cebula złota
-dwa ząbki czosnku
-ser do pizzy – typu gouda lub podobny
-przyprawy – bazylia, sól, cukier, pieprz i oregano
-oliwa – kilka łyżeczek
– 30 deko pieczarek

Ciasto: Drożdże (w proszku, ale możemy także użyć tych zwykłych, w kostce!) rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie dodajemy rozczyn do reszty składników i rękami wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące, oraz będzie nam bez trudu odchodziło od rąk. Odstawiamy w chłodne miejsce na około czterdzieści minut do wyrośnięcia, przykryte przed światłem. I jeśli chodzi o ciasto, to właściwie tyle… Teraz sos – cebulę i czosnek drobno siekamy, po czym szklimy na oliwie. Dodajemy po chwili przecier z  pomidorów i całość lekko dusimy pod przykryciem, aż do zgęstnienia. Wystudzamy, dodajemy przyprawy.

sos_do_pizzy

Źródło: kuchniamiumiu.blox.pl

Teraz samo przygotowanie pizzy, czyli gwóźdź programu – po wyrośnięciu ciasto należy jeszcze raz wyrobić. Następnie wałkujemy je na warstwę o grubości około 1-2 cm i wrzucamy w całości na wcześniej rozgrzaną oliwę na patelni. Całość lekko podgrzewamy, aż będzie suche i chrupiące (to ciasto to właśnie chyba największa zalety tak robionej pizzy). Po usmażeniu odwracamy placek i smarujemy go obficie sosem, dodajemy ser, pieczarki, i co tam jeszcze lubicie (szynkę, salami, kiełbasę, warzywa, i tym podobne dodatki. I całość jeszcze raz smażymy pod przykryciem przez około 5 – 10 minut – pizza jest już gotowa! :)

Zostaw odpowiedź