Obiady Czwartkowe – gwiazdy o zdrowym odżywianiu

Jak jeść smacznie i zdrowo? W gazetach, Internecie, rozmawiając ze znajomymi można trafić na mnóstwo bardziej lub mniej prawdziwych informacji na ten temat. W ramach spotkań na Obiadach Czwartkowych organizowanych przez markę Philipiak, gwiazdy show-biznesu i specjaliści rozmawiają o tym, jak naprawdę powinno wyglądać zdrowe odżywianie oraz jak zapobiec chorobom związanym z niewłaściwą dietą.

Obiady Czwartkowe – dawniej i dziś
Pierwszy na pomysł cyklicznych zgromadzeń znawców różnych dziedzin pod nazwą „obiady czwartkowe”, wpadł w XVIII wieku polski arystokrata Adam Czartoryski, a jego realizacją zajął się sam król Stanisław August Poniatowski. Były to spotkania polskich intelektualistów, wzorowane na paryskich salonach literackich, na których omawiano sprawy związane ze sztuką, kulturą, nauką. Przeważnie odbywały się na Zamku Królewskim, a latem w ulubionej rezydencji króla – Łazienkach Królewskich. Spotkania te miały ogromny wpływ na rozwój ówczesnego życia kulturalnego i naukowego, zapewne dlatego do idei obiadów czwartkowych powrócono całkiem niedawno.

Tomasz Filipiak, założyciel firmy Philipiak Polska, został pomysłodawcą i mecenasem regularnych spotkań po nazwą Obiady Czwartkowe, które poruszają inne niż w czasach oświecenia, ale nie mniej istotne zagadnienia – promocję zdrowia, a przede wszystkim lepszego odżywiania. Co ciekawe, odbywają się w tym samym miejscu, co obiady królewskie – w urokliwej restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Karolina Malinowska, Małgorzata Foremniak, Karol Okrasa – spotkania miłośników zdrowia
Food Healthy Meal Meal Pepper Dish HealthyGoście Obiadów Czwartkowych to osoby, które w dziedzinie zdrowego żywienia mają wiele do powiedzenia. Są to ludzie zaangażowanii w akcje prozdrowotne, przedstawiciele świata mediów, sportu, filmu, a także specjaliści w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia. Do tej pory na Obiadach pojawili się m.in. Karol Okrasa, Agnieszka Cegielska, Julia Pietrucha, Karolina Malinowska, Magdalena Wójcik, Małgorzata Pieczyńska, Monika Mrozowska, Violetta Kołakowska, Sylwia Leszczyńska i Małgorzata Foremniak. Niektórzy z nich to Ambasadorzy Zdrowej Kuchni Philipiak, szczególnie zaangażowani w promocje zdrowia przy współpracy z tą marką.

Obiady Czwartkowe to dla gości okazja do podzielenia się swoimi doświadczeniami i wiedzą na temat smacznego, oryginalnego i zdrowego odżywania, a także poruszenia bardzo ważnych kwestii związanych z wpływem diety na późniejsze schorzenia. Dodatkowym celem każdego z Obiadów są działania charytatywne. Zaproszeni goście składają autografy na pamiątkach, przeznaczonych na aukcje. Dochód zebrany w ten sposób jest przekazywany dla Fundacji Akogo?, a wcześniej zasilał fundusz akcji Pajacyk.

O czym dziś rozmawia się na Obiadach Czwartkowych?

Z ich tematyką można zapoznać się na poświęconej im stronie internetowej, gdzie specjaliści dietetyki piszą o ważnych zagadnień związanych ze zdrowym odżywianiem. Można tam znaleźć odpowiedzi na wiele istotnych pytań, poniżej znajdziecie kilka przykładów.

Czym zastąpić mięso?
Wykluczenie mięsa z diety to nie tylko pomysł wegetarian, ograniczenie produktów mięsnych jest zalecane przez wielu dietetyków. Uznaje się, że wystarczająca ilość mięsa w ciągu tygodnia to 3-4 porcje. W naszym polskim jadłospisie jest ona zdecydowanie większa, a Polacy często nie wiedzą czym można zastąpić mięso, aby dostarczyć organizmowi białka, witamin z grupy B, potasu, żelaza, cynku, magnezu, fosforu i wapnia. Tymczasem w większości sklepów spożywczych można już bez problemu znaleźć produkty sojowe, które są świetnym źródłem tych składników, ponadto ograniczając lub wykluczając mięso, warto pamiętać o rybach oraz produktach strączkowych, które znakomicie nadają się do zup, gulaszów, czy risotta, a także grzybach i orzechach. Dzięki tym składnikom potrawy bez mięsa mogą być smaczne, urozmaicone i oryginale, a co najważniejsze bezpieczne dla zdrowia.

Jak robić zdrowe zakupy?
Początek zdrowego odżywania nie zaczyna się w kuchni, ale w sklepie. Poświęcając około godzinę tygodniowo lub 15 minut co drugi dzień, można skutecznie zaplanować zakupy, aby nie tracić czasu na błądzenie po supermarkecie i wykluczyć ryzyko kupna niezdrowego jedzenia. Pierwszy krok to zrobienie przeglądu szafek, lodówki i zamrażarki i wyrzucenie produktów przeterminowanych, aby zrobić miejsce na to, co przyda się do zdrowego gotowania. Następny to lista zakupów, z produktami na okres nie dłuższy niż najbliższy tydzień. Na zakupach należy sprawdzać etykiety, a zwłaszcza składniki wymieniane na pierwszym miejscu. Aby mieć pewność, że wybieramy żywność dobrą dla zdrowia, najlepiej szukać produktów produkowanych w regionie i odpowiednich dla danego sezonu, sprzedawanych na wagę, a warzywa i owoce kupować w warzywniaku.

food-3267619_1280Co ugotować dla gościa na diecie?
Kolejny ciekawy temat, nad którym nie zastanawiamy się zbyt często to przyrządzenie poczęstunku dla osoby na diecie. Menu osoby odchudzającej się raczej nie będzie stanowić większego wyzwania, ale co będzie odpowiednie dla gościa na diecie z ograniczeniem naturalnego białka? Ta dieta może być wymagana w przypadku wielu różnych chorób, a jej stosowanie to nie wybór, ale konieczność dla chorego. W takiej sytuacji, a także w wielu innych tego typu wątpliwościach, dobrym pomysłem dla gospodarza imprezy może być podanie dania warzywnego, np. zupy-kremu z brokułów, dyni czy pomidorów. Można też pomyśleć o daniu ziemniaczanym i sałatce, oczywiście ze składnikami tolerowanymi w diecie chorego.

Czy można zdrowo słodzić?
Inny popularny problem dietetyczny, zarówno dla osób odchudzających się, jak i matek małych dzieci oraz niektórych chorych to szkodliwość cukru i jego nadmiar w codziennej diecie. Jest on nie tylko podstawowym składnikiem słodyczy, ale można go znaleźć w większości produktów spożywczych dostępnych na sklepowych półkach. Jak uniknąć jego zbyt dużej ilości cukru w jadłospisie? Oprócz sprawdzania etykiet kupowanych produktów, warto stosować tzw. naturalne słodziki, np.: cukier brzozowy, listki stewii, korzeń lukrecji.

Na stronie Obiady Czwartkowe można dowiedzieć się więcej o idei spotkań organizowanych przez markę Philipiak, zapoznać się z treściami dotyczącymi zdrowia i przepisami na niektóre potrawy serwowane dla gości.

Zostaw odpowiedź