Kurczak inaczej – 5 ciekawych przepisów na pierś z kurczaka

Delikatne i soczyste mięso z kurczaka można przygotować na dziesiątki sposobów. Wyśmienity sos kurkowy z kurczakiem, pikantna zupa orientalna czy hamburger z kurczaka to dania, które pozwolą odkryć na nowo ten popularny rodzaj mięsa.

Mięso kurczaka, zwłaszcza pochodzące od kurczaka zagrodowego, jest nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów jest szczególnie polecane dzieciom, kobietom karmiącym i osobom starszym. Jest także ważnym elementem diet z wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. Ze względu na walory odżywcze i smakowe, kurczaka warto serwować często. Oczywiście nie tylko w postaci panierowanych filetów, ale w wielu innych wersjach, dzięki którym będzie się nadawał na różne okazje.

dumplings-656210_960_720Rosół z pielmieniami
Tradycyjny rosół z kurczaka to obowiązkowa pozycja w menu każdego polskiego domu, ale dobrze znany przepis można wzbogacić ciekawymi dodatkami. Idealne będą pielmieni – pierożki z farszem mięsnym, pochodzące z kuchni rosyjskiej. Rosół polski z pielmieniami to doskonały pomysł na rodzinny obiad, który nie tylko będzie świetnie smakował, ale także pozytywnie zaskoczy domowników.

Burger z kurczaka
W dużych miastach, jak grzyby po deszczu, wyrastają kolejne lokale serwujące burgery wołowe, jednak lekkostrawny burger z kurczaka przyrządzony w domowym zaciszu lub na grillu, będzie smakował równie dobrze.

Polędwiczki w cieście serowym
Smaczne i delikatne polędwiczki w chrupiącym cieście serowym to doskonała alternatywa dla panierowanych piersi kurczaka. Można je podawać z makaronem i przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.

chicken-2030706_960_720

Orientalna zupa z kurczakiem
Lekko ostra zupa z kurczakiem, krewetkami i mlekiem kokosowym z dodatkiem kolendry, cytryny, imbiru i sezamu podbije podniebienia wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.

Na bardziej eleganckie okazje można podać wykwintny sos kurkowy z kurczakiem, który nawiązuje do staropolskich tradycji kulinarnych łączenia mięsa i grzybów. Przepis na to i pozostałe dania z kurczaka znajduje się tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-z-kurczaka-z-sosem-kurkowym/

Zostaw odpowiedź