Jesiotr – zdrowa ryba dla smakoszy

Ten gatunek ryby znany jest przede wszystkim jako źródło ikry – jednej z najbardziej wykwintnych przystawek na świecie. Ale mięso jesiotra to także smaczny i wartościowy pod względem zawartości cennych mikroelementów rarytas. Jesiotr to ryba, którą zdecydowanie warto umieścić w swoim jadłospisie.

european-sturgeon-53976_960_720

Jak powszechnie wiadomo, jedzenie ryb jest nie tylko smaczne, ale także bardzo korzystne dla zdrowia. Coraz częściej mówi się jednak, że niektórych gatunków ryb lepiej nie jeść – głównie ze względu na wysoką zawartość niebezpiecznych dla zdrowia zanieczyszczeń. Rzeczywiście, są gatunki, których lepiej unikać, ale absolutnie nie należy zrezygnować z jedzenia ryb. Warto sprawdzić, które ryby możemy jeść bez obaw.

Jedną z nich jest jesiotr – wyjątkowa ryba, które żyje w wodach słonych, a rozmnaża się w słodkich. Już za czasów starożytnych pojawiał się na najbardziej wystawnych ucztach, dania z jesiotra znajdowały się także w menu kuchni staropolskiej. Choć na świecie jest znany głównie jako źródło ikry, z której wytwarza się wysoko ceniony przez smakoszy kawior, to mięso tej ryby również jest bardzo smaczne i wartościowe. Zawiera m.in.: fosfor, potas, łatwo przyswajalne białko, aminokwasy i cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

russia-650665_960_720

Jeśli chodzi o walory smakowe, mięso jesiotra jest bardzo delikatne, chude, jędrne, a do tego prawie zupełnie pozbawione ości. Znakomicie nadaje się do smażenia, grillowania, wędzenia, marynowania, a także gotowania rybnych zup. W sklepach jesiotr jest dostępny w wielu postaciach: patroszony, stek, tusze, filety, mrożony, wędzony. O tym jak przygotować jesiotra w różnych formach można sprawdzić tutaj: https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/jesiotr

Zostaw odpowiedź