Jak wybrać duży garnek do gotowania?

W każdej kuchni duży garnek to niezbędny element wyposażenia. Im większa liczba domowników, tym większe musi być naczynie do przyrządzania zup, sosów czy pasteryzowania żywności. Z jakiego materiału powinien być zbudowany, ile litrów płynu powinno się w nim mieścić i na co jeszcze zwracać uwagę wybierając garnek o dużej pojemności?

pot-1463429_1280Mówi się, że kuchnia to serce całego domu. Jest w tym porównaniu sporo prawdy – kuchnia wraz z jej wyposażeniem jest niezbędna do przyrządzania posiłków, ale jest także miejscem rozmów i posiłków, spotkań domowników. W dzisiejszych czasach wydaje się, że rola kuchni jest jeszcze ważniejsza. Dla większości współczesnych ludzi jest oczywiste, że dla jakości życia znaczenie ma nie tylko uprawianie aktywności fizycznej, odpowiednia ilość snu oraz równowaga między pracą a życiem prywatnym, a przede wszystkim zdrowe odżywianie. Tej tematyce poświęca się mnóstwo miejsca w mediach, książkach i rozmowach prywatnych, a w sklepach powstają osobne działy poświęcone zdrowej żywności. Wraz rosnącą świadomością społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, zmienia się podejście do gotowania. W kuchni spędzamy coraz więcej czasu, a świadome, zdrowe gotowanie staje się pasją i świetną zabawą.

Pamiętajmy jednak, że odżywianie zgodnie z zaleceniami dietetyków, to nie tylko świadomy wybór odpowiednich produktów żywnościowych, ale także naczyń, w których będziemy przyrządzać potrawy. Szczególne znacznie mają garnki, służące przygotowaniu większości dań. Kupując garnek, warto zwrócić uwagę na szereg czynników, które będą miały wpływ nie tylko na wygodę i bezpieczeństwo podczas gotowania, ale także zdrowie i smak. Najważniejsze z nich to materiał i budowa, odpowiednio dobrana do naszych potrzeb. W tym wpisie szczególną uwagę poświęcę niezbędnym w każdej kuchni garnkom o dużej pojemności, które zwykle są najpoważniejszą inwestycją, spośród zestaw naczyń do gotowania.

Materiał – stal szlachetna, aluminium, żeliwo

Wysokiej jakości, solidne garnki, powinny być wykonane z materiałów, które nie tylko będą pomagać w gotowaniu, ale także nie będą  negatywnie wpływać na zdrowie. Oto krótki przegląd materiałów z których najczęściej kupuje się naczynia do gotowania.

Garnki ze stali szlachetnej mają wiele zalet, dzięki którym są chętnie wybierane przez osoby ceniące zdrowy styl życia. Są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest bezpieczna, antyalergiczna i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Ponadto są odporne na uszkodzenia, nie rysują się od metalowych sztućców, nadają się zarówno do kuchenki gazowej, jak i płyty indukcyjnej i mogą być używane w piekarniku. Najlepsze garnki stalowe nie tylko nie będą powodować żadnych negatywnych skutków dla zdrowia, ale także będą prezentować się doskonale nawet po wielu latach użytkowania. Jeśli chodzi o duże naczynie ze stali szlachetnej, warto zwrócić uwagę, czy posiadają dodatkowe udogodnienia, które pomagają w gotowaniu, np. miedzianą wkładkę w grubym dnie. Takie rozwiązanie sprawia, że garnek dużo lepiej przewodzi ciepło. Nie bez znaczenia na wygodę użytkowania będą mieć także szczegóły, takie jak uchwyty ergonomicznym kształcie, które się nie nagrzewają. Słabą stroną garnków stalowych jest średni czas nagrzewania się.

Istnieją także garnki emaliowane, w których metal jest pokryty emalią – materiałem nie wchodzącym w reakcje z żywnością, antyalergicznym i nie absorbującym zapachów. Emalia nie wchodzi w reakcje z kwasami, dlatego świetnie nadaje się do gotowania potraw z kwaśnych – bigosu, kapuśniaku kompotu i przetworów owocowych.

Obok garnków stalowych najpopularniejsze są dziś garnki aluminiowe. Są to naczynia, których ze względu na kilka głośnych afer jeszcze niedawno pozbywano się z domów. Aluminium ma wiele zalet, dzięki którym sprawdza się w gastronomii – jest tanie, łatwo dostępne i szybko się nagrzewa. Niestety, ma jedną bardzo poważną wadę. Podgrzewane do wysokich temperatur jest wydzielane do żywności, a następnie przenika do mózgu, gdzie jest magazynowane. Z biegiem czasu może doprowadzić do wielu groźnych chorób, takich jak choroba Alzheimera czy demencja.

Dziś coraz częściej można kupić naczynia aluminiowe wysokiej jakości, które bezpieczne, dzięki różnego rodzaju powłokom, chroniącym przed szkodliwymi substancjami. Takie jest np. aluminium anodowane, pokryte specjalnymi powłokami, które nie przenika do żywności. Należy jednak pamiętać, że nawet małe, słabo dostrzegalne gołym okiem rysy w garnku z aluminium powinny go dyskwalifikować z użycia w kuchni. Wystarczy drobne uszkodzenie w powłoce, aby do jedzenia przedostawały się groźne substancje, a także drobne fragmenty powłok, które będą niedostrzegalnie się wykruszać.

Do wyboru mamy także jeszcze garnki żeliwne, miedziane, szklane, a nawet gliniane garnki rzymskie. Najczęściej spotykane z tej grupy są niezwykle trwałe i znakomicie utrzymujące ciepło garnki z żeliwa. Ich zaletą jest nie tylko to, że nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie, ale fakt, że podczas nagrzewania do wysokich temperatur wydzielają dobroczynne żelazo. Mimo to, ze względu na wysoką cenę naczynia te są zdecydowanie mniej popularne. Za ich wadę można także uznać wysoką wagę i konieczność konserwacji. Jeśli chodzi o inne, nietuzinkowe garnki są one albo bardzo drogie, jak w przypadku naczyń miedzianych, albo mało trwałe, jak garnki ze szkła.

meats-cooking-in-a-large-pot_800

Duży garnek – pojemność a zastosowanie

Zastosowanie garnków o różnych rozmiarach to osobny temat, któremu można poświęcić dużo uwagi. W tym wpisie skupiamy się na dużych garnkach, w których przyrządza się potrawy dla całej rodziny. Duży garnek to jednak pojęcie zbyt ogólne. Szukając naczynia do gotowania o większych rozmiarach powinniśmy dobrze zastanowić się do czego będzie nam potrzebne, ponieważ na rynku dostępny jest szeroki wybór dużych garnków znacznie różniących się od siebie pojemnością. Duży garnek o pojemności 7-10 litrów oraz 30-40 litrów będzie miał nie tylko inne wymiary, ale także inną ceną oraz zastosowanie.

Generalnie duże naczynia do gotowania są niezbędne do przyrządzania sosów, zup, wywarów, kompotów, dań jednogarnkowych, takich jak bigos, przetworów owocowych – dżemów, konfitur, pasteryzacji. Od tego dla ilu osób będzie się gotować zależy pojemność dużego garnka. Dla kilku osobowej rodziny wystarczy 10 l, ale jeśli garnek ma także służyć podczas większych imprez, typu urodziny, chrzciny czy komunia, musi mieścić zdecydowanie więcej. Warto także wspomnieć o nietypowych, ale także spotykanych zastosowaniach dużych garnków, takich jak przyrządzanie domowego browaru, czy zbierania owoców i warzyw na działce, a następnie ich mycie i płukanie.

Kupno porządnych garnków, zwłaszcza tych o dużych rozmiarach to pewien wydatek, ale taka inwestycja na pewno się opłaca. Pamiętajmy, że zdrowie, prawidłowe trawienie, zgrabna sylwetka i pyszny smak potraw na pewno są tego warte. Naczynia, takie jak duży garnek, to zazwyczaj niemały wydatek, ale wystarczający na długie lata, inaczej niż w przypadku tanich, szybko niszczących się garnków i patelń.

Zostaw odpowiedź