Fosfolipidy, cholina – ważne nie tylko dla wątroby

Bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, a może tylko osłabienie i utrata apetytu? Chora wątroba może dawać różne objawy, których nie powinno się ignorować. Aby pomóc wątrobie oraz zapobiec tego typu problemom w przyszłości, można wprowadzić do diety produkty, w których skład wchodzą m.in. fosfolipidy, cholina. To lipidy i witaminy, które mają dobroczynny wpływ nie tylko na wątrobę, ale cały organizm człowieka.

figure-1703626_960_720Najczęstsze dolegliwości wątroby to stany zapalne, stłuszczenie, uszkodzenia, np. w wyniku działania substancji chemicznych. Ból i kłucie po prawej stronie brzucha po zjedzeniu tłustego obiadu lub po suto zakrapianej imprezie może oznaczać, że wątroba mówi dość. Zwyczaj wtedy sięgamy po różnego rodzaju preparaty, wspierające działanie wątroby (głównie fosfolipidy, cholina). O tych substancjach warto dowiedzieć się więcej, ponieważ pełnią w organizmie bardzo pozytywną rolę.

Fosfolipidy:

  • regenerują wątrobę i chronią przed substancjami toksycznymi,
  • wspierają funkcjonowanie błon komórkowych organizmu,
  • pomagają przy chorobach serca, układu krwionośnego i pokarmowego,
  • ułatwiają przyswajanie witamin.

Cholina:

  • medical-3308110_960_720działa przeciwzapalnie, regenerują i zapobiegają stłuszczeniu wątroby,
  • wspomaga działanie układu nerwowego i mózgu,
  • zapobiega chorobie Alzheimera,
  • odpowiada za zdrowy rozwój dziecka w okresie płodowym – może uchronić przed dziedziczeniem niektórych chorób przekazywanych genetycznie.

Więcej informacji o działaniu choliny i fosfolipidów na wątrobę można znaleźć tutaj: http://www.hepatil.com/zdrowa-watroba/fosfolipidy-dzialanie/http://www.hepatil.com/zdrowa-watroba/cholina-ratunek-watroby/

Zostaw odpowiedź