Ekologiczne owoce i warzywa – które warto kupować zamiast zwykłych?

Owoce i warzywa to nie zawsze zdrowa żywność. Niektóre z nich są tak nasiąknięte substancjami chemicznymi, że ich regularne spożywanie może przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest kupowanie żywności ekologicznej. Które warzywa i owoce szczególnie warto zastąpić eko produktami?

apple-2206247_960_720Moda na zdrową żywność trwa w najlepsze, dzięki czemu wiele osób, decyduje się na zmiany w diecie i wprowadza do swojego jadłospisu owoce i warzywa. Problem w tym, że wiele z tych, które są dostępne na rynku jest skażona pestycydami i chemikaliami, które mogą przyczyniać się do bardzo poważnych zaburzeń hormonalnych, związanej z tym niepłodności, a nawet nowotworów.

Idealnym rozwiązaniem w tej sytuacji byłoby spożywanie płodów natury z własnego ogródka lub innego źródła, co do którego można być pewnym, że nie zawiera szkodliwych substancji. Inną opcją może być kupowanie ekologicznych warzyw i owoców. Choć są one droższe od zwykłych to wiadomo, że razem z witaminami i minerałami nie dostarczą nam i naszym bliskim rakotwórczych substancji. Poza tym, nie trzeba kupować wyłącznie ekologicznych warzyw i owoców, ale zastępować nimi tylko te, które są najbardziej skażone. Które warzywa i owoce są najbardziej skażone chemicznymi substancjami?

vegetables-1253800_960_720Amerykański instytut badawczy Environmental Working Group (EWG), publikuje co roku ich listę. Według badań najwięcej szkodliwych substancji zawierają: jabłka, brzoskwinie, nektarynki, truskawki, winogrona, seler, szpinak, papryka, ogórki, pomidory koktajlowe, groszek cukrowy i ziemniaki. Właśnie te artykuły spożywcze warto kupować w sklepach tylko pod warunkiem posiadania certyfikatu ekologicznego pochodzenia.

Zostaw odpowiedź