Czy garnki mają znaczenie w zdrowym odżywianiu?

Czy wystarczy kupować zdrową żywność i przestrzegać zaleceń dietetyków, aby jeść naprawdę zdrowo? Nie zapominajmy o tym, że nawet najzdrowsze, ekologiczne produkty spożywcze mogą stracić swoje cenne właściwości podczas przyrządzania w zły sposób i w „niezdrowych” naczyniach.

vegetables-2008578_960_720Zdrowa żywność, zdrowe nawyki żywieniowe – tyle uwagi poświęca się dziś kwestiom prawidłowego odżywiania, takim jak jakość żywności, regularność posiłków, ograniczenie cukru, soli itp. Mam jednak wrażenie, że wciąż zbyt mało mówi się o problemie naczyń, wykonanych ze szkodliwych materiałów oraz niewłaściwego przyrządzania produktów, które z powodu rozgotowania, przysmażenia lub zbyt dużej ilości tłuszczu, stają się zdecydowanie mniej zdrowe. Zbyt tłuste czy spalone potrawy nie zawsze są wynikiem braku wiedzy lub umiejętności kulinarnych, ale często braku solidnych, wysokojakościowych naczyń. Jeśli dodać do tego stosowanie tanich patelń aluminiowych z szybko niszczącymi się powłokami, sytuacja może okazać się dramatyczna.

woman-1979272_960_720Sporo dobrego w kierunku uświadamiania Polaków na temat znaczenia stosowania odpowiednich naczyń w zdrowym odżywianiu, robi marka Philipiak we współpracy z słynnymi kucharzami, dietetykami i znanymi osobistościami, promującymi zdrowy styl życia. Philipiak to firma, która od lat jest kojarzona z najwyższej jakości, stalowymi naczyniami, od dawna wytwarzanymi z ogromną starannością w swojej włoskiej fabryce. O garnkach Philipiak opinie mówią same za siebie, dlatego coraz więcej zdrowo odżywiających się osób chce mieć te naczynia w swojej kuchni. Marce należą się jednak słowa uznania także pomoc w zrozumieniu, że dla zdrowia i smaku liczy się nie tylko to, co będziemy jeść, ale także w czym będziemy to przyrządzać.

Zostaw odpowiedź